EDUARDO CARLIER SWING
Författare
SKYMNINGEN I LIVET
Livet är någonting underbart som varje människa uppskattar mest. Vi känner oss alla lyckliga att få leva och det är många sagor, berättelser och böcker som skrivits om olika personers liv. Otvivelaktigt äldre människor, som kanske inte riskerat att göra bragder som man kan skriva om, men deras liv är fulla av intryck, historier, och erfarenheter som kan få oss att vibrera av rörelse.
Dessa sköna historier är en återblick på livet och är samlade i den här boken från ett äldre sjukhem i Sverige av den chilenska författaren Eduardo Carlier Swing.
Boken innehåller allt de gjort under sin tid för att bygga upp ett land, och deras kamp för att få samhället att förändras till det bättre, och det är frukten av detta som vi ser i dessa tider. Genom deras berättelser om myndigheterna i den eran, legender, traditioner, etc. kommer vi rekonstruera livet i detta land som kallas Sverige likt ett pussel.
Allt detta leder till ett intressant utbud av händelser som visar vilken viktig roll de spelade i sin tid, och vad vi bör vara tacksamma för idag. Det är mycket viktigt att respektera äldre människor eftersom de ligger bakom de fördelar som kan avnjutas av senare generationer.
Tyvärr är det inte alltid fallet, och det finns en tendens i moderna samhällen att glömma de äldre, de som är så kärleksfullt betydande för oss, glöms bort av sina släktingar i vårdhem som värdelösa objekt så som träskor. En bister verklighet som gör att de äldre vill fly.
GLÖM INTE, JAG ÄR FÖRTFARANDE HÄR!
Även i Sverige där de blir väl omhändertagna i äldreboenden och inte lämnade åt sitt öde som i många delar av världen är det även viktigt att veta att våra äldre inte är möbler som man förvarar på en säker plats, och det är det. Trots läkarvård, mat och hjälp, så behöver våra farföräldrar kärlek av sina nära och kära, att ha dem nära och så de inte behöver känna sig bortglömda.
Skymningen i livet är en uppmaning till våra samveten, en historia om professionellt arbete utanför kontakten mellan assistent och patient. Författaren vänder inte bara sin uppmärksamhet till vård som vård, utan verbal kontakt, frågor och svar, där det förekommer historiska redogörelser för deras liv, vad som var motiverande för dem att berätta sina egna erfarenheter, ge oss förmånen att få ta del av deras roll livet som en av huvudpersonerna i detta arbete. Men mer än så, så är det rop av våra äldsta till deras barn och barnbarn som med en bräcklig röst säger, " Glöm inte, jag är fortfarande här. "
Våra farföräldrar är villiga att prata. En gammal mans ansikte är en enorm anteckningsbok full av intressanta anteckningar, kunskaper, erfarenheter, livets exempel, som visar ljus och mörker om vad som var erfaret i dagar innan vår tid.
Själva kanske de inte kan skriva ner sina erfarenheter, att lära ut värderingar och det insatser de gjort på sin tid för samhället. Författaren är en medlare mellan dåtid och nutid som ett mänskligt instrument, som träder in som en länk.
Kort sagt dessa rader skrevs med ett stort engagemang att rädda det intressanta som tillhör det förflutna och hur det påverkat vår tid i dagens samhälle och är också en uppmaning att uppmuntra nya yrkesverksamma att bli delaktiga i att låna ut en hand för att uttrycka det på något sätt med den respekt de förtjänar. Dessa människor, har avslutat sin roll och lämnat oss sina synpunkter på livets scen. Det slutar dock inte här, nu är det vår tur, att fortsätta att på bästa sätt skapa nya förbättringar för vårt land och där igenom bidra till att skapa en bättre omvärld i vårt samhälle.